понеділок, 2 березня 2015 р.

Хінамацурі

На третій день третього місяця, тобто 3-го березня, в Японії святкують Хінамацурі 「雛祭り、ひなまつり」або ж День ляльок/День дівчаток. 

Словом "хіна" раніше позначали маленьку паперову ляльку, на яку символічно "переносили всі хвороби та біди", а потім відпускали на воду. Вода "забирала" ляльку, і разом з нею все, що на неї перенесли. З часом цей ритуал трансформувався, і зараз його проводять таким чином лише в кількох регіонах Японії. Сама ж лялька "хіна" також трансформувалась з паперової до фарфорової. Слово "мацурі" означає свято, фестиваль тощо. 

На сучасний лад це свято проходить зовсім по-іншому. Власне, на початку березня в Японії вже квітнуть персики, і їхні ніжні квіти вважаються символом дівочої краси. В цей день сім'ї, в яких є маленькі донечки, виставляють на загальний огляд спеціальні ляльки ручної роботи, які зазвичай передаються у спадок. Ці ляльки називаються о-хіна-сама 「お雛さま」і вдягнуті у святковий одяг. Вони виставляються на спеціальну підставку у вигляді сходинок, хінакадзарі. На верхню сходинку ставлять ляльки Імператора та Імператриці, і далі розставляють всі інши ляльки за статусом.  
Виставка може стояти до місяця часу, але існує вірування, що по закінченню свята ляльок необхідно пошвидше сховати, в інакшому випадку може затягнутись заміжжя дівчини.
Окрім цього, на Хінамацурі дівчаток одягають дуже ошатно, цей день - можливість для них продемонструвати свою вихованість та манери. Вони ходять в гості, їдять різні сезонні (весняні, звісно) солодощі, роблять та приймають подарунки і старанно показують, які хороші мають манери. Це також можливість для батьків похвалитись своїми вихованими доньками. 










Немає коментарів:

Дописати коментар